Visok krvni pritisak ne mora se regulisati isključivo smanjenjem unosa soli – rješenje se možda već nalazi u svakodnevnoj ishrani. Novo istraživanje pokazuje da namirnice bogate kalijumom, poput banana, mogu igrati značajnu ulogu u održavanju zdravlja srca i regulaciji pritiska.
Tradicionalne preporuke za osobe s visokim pritiskom fokusirale su se na smanjenje unosa natrijuma. Međutim, studija objavljena u časopisu American Journal of Physiology, Renal Physiology sugeriše da kombinacija smanjenog unosa soli i povećanog unosa kalijuma može biti još učinkovitija.
“Naše istraživanje pokazuje da povećanje unosa hrane bogate kalijumom može imati snažniji pozitivan učinak na pritisak nego samo smanjivanje natrijuma”, istakla je dr Anita Lajton, jedna od autorki studije.
Natrijum i kalijum su ključni elektroliti odgovorni za regulaciju mišićnih kontrakcija, zadržavanje vode i održavanje ravnoteže krvnog pritiska. Nova istraživanja naglašavaju važnost odnosa između unosa ovih minerala, a ne samo njihove pojedinačne količine.
Korištenjem naprednih matematičkih modela, naučnici su simulirali uticaj različitih nivoa kalijuma i natrijuma na muškarce i žene. Rezultati su pokazali da muškarci, koji su generalno skloniji visokom pritisku, mogu imati još veće koristi od povećanog unosa kalijuma, prenosi Independent.
“Naša tijela su evoluirala uz ishranu bogatu voćem i povrćem, pa nije iznenađenje što moderna prehrana, bogata solju, a siromašna kalijumom, negativno utiče na zdravlje”, dodala je Melisa Stadt, druga autorka studije.