Kada pomislimo na vitamin C, vjerovatno nam odmah padaju na pamet narandže, limun i ostali citrusi. Iako su zaista bogati ovim važnim vitaminom, postoje namirnice koje ih u tome daleko nadmašuju – i možda ih već imate u kuhinji.

Evo nekoliko iznenađujućih izvora vitamina C koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju ishranu:

Crvena i žuta paprika
Apsolutni šampion!
U samo 100 grama crvene ili žute paprike nalazi se oko 190 mg vitamina C – gotovo četiri puta više nego u narandži. Osim toga, bogate su antioksidansima i odlične za jačanje imuniteta.

Brokoli
Osim što je ukusan, brokoli je i pravi mali hranljivi rudnik.
Već 100 grama brokolija donosi oko 90 mg vitamina C. Možete ga kuvati na pari, dodavati u supe ili konzumirati svježeg – izbor je vaš.

Kelj
Zeleni saveznik zdravlja.
Na samo 67 grama kelja nalazi se čak 80 mg vitamina C. Pored toga, kelj je bogat vlaknima i vitaminom A. U narodnoj medicini koristi se i spolja – svježi listovi stavljaju se na bolne zglobove i čireve.

Kivi
Mali plod – velika moć.
Kivi je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i vitamine K, E, kalijum i bakar. Naučnici tvrde da kivi pomaže u zaštiti naše DNK od oksidativnog stresa.

Karfiol
Nenametljiv, ali moćan.
Karfiol je idealan za salate, supe ili kao prilog. Već 100 grama sadrži oko 70 mg vitamina C, što ga čini savršenim saveznikom u borbi protiv prehlada i upala.

Zato, sljedeći put kada budete birali namirnice bogate vitaminom C, sjetite se da snaga ne mora uvijek dolaziti iz citrusa. Ponekad se krije u tanjiru punom povrća.