Ako tražite jednostavan recept za kiflice koje su mekane i ukusne, ovaj recept sa svježim sirom je savršen izbor! Nema potrebe za dugim čekanjem – tijesto se brzo priprema, a rezultat su predivno mekane kiflice.

Sastojci:

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 125 g svježeg kremastog sira (može i ricotta ili skuta)
  • 1 jaje
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • Sjemenke za posipanje (susam, mak, suncokret)

Priprema:

  1. U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte so i promiješajte.
  2. Dodajte svježi sir i sve dobro sjedinite.
  3. U drugoj zdjelici odvojite bjelance od žumanca (žumance sačuvajte za premaz).
  4. Bjelance izmiješajte s mlijekom i maslinovim uljem pa dodajte u smjesu s brašnom i sirom.
  5. Umijesite mekano i glatko tijesto, dodajući malo brašna ako se lijepi.
  6. Razvaljajte tijesto u krug promjera 35-40 cm i izrežite ga na 16 trokuta.
  7. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem i složite na pleh obložen papirom za pečenje.
  8. Premažite žumancem i pospite sjemenkama po želji.
  9. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok kiflice ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ove kiflice su savršene za doručak, užinu ili kao slani dodatak uz omiljeni namaz ili jogurt.