Prema Alison Gotfrid, nutricionistkinji iz Club Pilates XPRO, određene namirnice ne bi trebalo da budu dio vaše redovne ishrane. Kako ističe, najbolje je izbjegavati proizvode koji su visoko obrađeni, puni šećera ili hemijskih dodataka.

Evo pet namirnica koje, prema njenim preporukama, treba eliminisati iz jelovnika:

1. Prerađeno meso

Gotfrid upozorava na štetnost prerađenog delikatesnog mesa, koje često sadrži velike količine natrijuma i hemikalija poput nitrata. Ovi dodaci, kako kaže, mogu povećati rizik od raznih vrsta raka i srčanih bolesti.

2. Slatki napici s kofeinom

Prema njenim riječima, mnogi ljudi započinju dan napitkom bogatim kofeinom, koji može sadržavati i do 600 kalorija te ogromne količine šećera. Prekomjeran unos šećera može dugoročno povećati rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema.

3. Zašećerene žitarice

Slično kao i slatki napici, i zašećerene žitarice su visoko obrađene i lišene hranjivih sastojaka. Gotfrid savjetuje da ih zamijenite zdravijim opcijama s prirodnim vlaknima i manje dodanog šećera.

4. Zamrznuta pica

Većina zamrznutih pica bogata je kalorijama, natrijumom, šećerom i zasićenim mastima, dok istovremeno sadrži malo korisnih hranjivih materija. Umjesto toga, preporučuje se priprema domaće verzije s kontrolisanim sastojcima.

5. Gazirana pića

Gazirani napici lako se konzumiraju u velikim količinama, što dovodi do prekomjernog unosa kalorija i šećera. To može rezultirati povećanjem tjelesne mase i drugim zdravstvenim komplikacijama.

Kako biste poboljšali kvalitet ishrane i zaštitili svoje zdravlje, nutricionistkinja savjetuje da birate svježe, cjelovite namirnice umjesto visoko obrađenih proizvoda.