Plazma trileće je desert koji spaja tradicionalni recept sa modernim ukusima, pružajući sočan biskvit obogaćen preljevom od mlijeka i karamela.

Ovaj kolač je idealan za sve ljubitelje slatkog koji žele uživati u bogatom i kremastom okusu.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g mljevene Plazme
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Za preljev:

  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 3 dl kondenziranog mlijeka
  • 3 dl mlijeka

Za karamel:

  • 100 g maslaca
  • 180 g smeđeg šećera
  • 1 dl slatkog vrhnja

Priprema:

  • Biskvit: Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, a zatim lagano umiješajte žumanjke. Dodajte mljevenu Plazmu, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo te sve pažljivo sjedinite. Smjesu sipajte u pleh (25×30 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
  • Preljev: Pomiješajte slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i mlijeko. Pečeni biskvit izbockajte viljuškom, vratite u pleh i prelijte pripremljenim preljevom. Ostavite da se potpuno ohladi kako bi biskvit upio tečnost.
  • Karamel: Otopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte smeđi šećer i miješajte dok se ne rastopi i sjedini s maslacem. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane gušća. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.
  • Serviranje: Kolač dobro rashladite u frižideru prije posluživanja. Po želji, možete ga ukrasiti sjeckanim pistaćima ili drugim orašastim plodovima za dodatnu teksturu i okus.

Ovaj brzi i jednostavni recept savršen je izbor za svaku priliku. Uživajte!