Plazma trileće je desert koji spaja tradicionalni recept sa modernim ukusima, pružajući sočan biskvit obogaćen preljevom od mlijeka i karamela.
Ovaj kolač je idealan za sve ljubitelje slatkog koji žele uživati u bogatom i kremastom okusu.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 100 g oštrog brašna
- 100 g mljevene Plazme
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
- 3 dl slatkog vrhnja
- 3 dl kondenziranog mlijeka
- 3 dl mlijeka
Za karamel:
- 100 g maslaca
- 180 g smeđeg šećera
- 1 dl slatkog vrhnja
Priprema:
- Biskvit: Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, a zatim lagano umiješajte žumanjke. Dodajte mljevenu Plazmu, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo te sve pažljivo sjedinite. Smjesu sipajte u pleh (25×30 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
- Preljev: Pomiješajte slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i mlijeko. Pečeni biskvit izbockajte viljuškom, vratite u pleh i prelijte pripremljenim preljevom. Ostavite da se potpuno ohladi kako bi biskvit upio tečnost.
- Karamel: Otopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte smeđi šećer i miješajte dok se ne rastopi i sjedini s maslacem. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane gušća. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.
- Serviranje: Kolač dobro rashladite u frižideru prije posluživanja. Po želji, možete ga ukrasiti sjeckanim pistaćima ili drugim orašastim plodovima za dodatnu teksturu i okus.
Ovaj brzi i jednostavni recept savršen je izbor za svaku priliku. Uživajte!