Sarma će kako prenose portali iz susjedstva, ove jeseni u njihovoj zemlji biti pravi luksuz i to zbog cijene kupusa koja za kilogram ide i do 5 eura.
Milan Stojanović, profesionalni kuhar kaže za televiziju Prva da postoji jedna greška koju mnogi prave pri spremanju sarme.
“Mješano mljeveno meso, koje se koristi za pripremu sarme, ne bi trebalo da se prži prije kuhanja”, kaže ovaj kuhar, prenosi Supežena.
Kada ovo znate donosimo vam jedan popularni recept za sarmu:
astojci:
1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa
4 glavice crnog luka
6 kašika riže
1 šolja ulja
100 g suhog mesa
crvena mllevena paprika
sol
suhi biljni začin
Priprema:
1. Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.
2. Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu, na kraju dodajte meso.
3. Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.
4. Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju.