Čempres je vrsta zimzelenog drveta iz roda “Cupressus” koji je poznat po svom vitkom, uspravnom rastu i često se koristi kao ukrasno stabla u vrtovima i parkovima.

Njihove igličaste, aromatične listove i konusne plodove čine ih prepoznatljivim, a su veoma izdržljivi i mogu rasti u različitim klimatskim uslovima, od mediteranskih do sušnih područja.

Elegantna i izdržljiva biljka koja može dodati strukturu i ljepotu vašem balkonu, terasi ili vrtu izutetno je popularna i na našim prostorima, s sve češće se mogu vidjeti u saksijama kao ukras na visokim terasama ili balkkonima.

Ukoliko se odlučite da uzgajate čemprese u saksijama evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovo drvo uspješno krasi vaše otvorene prostore.

Izbor sorte

Za uzgoj u saksijama najbolje je odabrati sorte čempresa koje su prirodno kompaktne i spororastuće, poput “Cupressus macrocarpa Goldcrest” ili “Cupressus sempervirens Tiny Tower”.

Ove sorte su prilagođene ograničenom prostoru i lakše se održavaju.

Saksija

Odaberite saksiju koja je dovoljno velika da omogući korijenovom sistemu da se širi. Idealno je da saksija bude duboka najmanje 45 cm i široka najmanje 30 cm. Saksija treba imati drenažne rupe kako bi se spriječilo zadržavanje vode i truljenje korijena.

Supstrat

Koristite visokokvalitetan, dobro drenirajući supstrat za saksijske biljke. Možete dodati perlit ili pijesak kako biste poboljšali drenažu. Također, dodavanje malo organskog materijala poput komposta pomoći će u zadržavanju vlage i osiguravanju hranjivih tvari.

Sadnja

Pri sadnji čempresa, pažljivo ga postavite u saksiju tako da korijenov vrat (dio gdje stabljika prelazi u korijen) bude u razini površine supstrata. Napunite saksiju supstratom koji treba biti što hranljiviji (zemlja se miješa sa kompostom, tresetom, pijeskom, glinom, perlitom…) lagano ga pritisnite oko korijena i dobro zalijte biljku nakon sadnje.

Zalijevanje

Čempresi vole umjereno vlažno tlo. Zalijevajte biljku kada se gornjih 2-3 cm supstrata osuši. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer to može dovesti do truljenja korijena. U zimskom periodu smanjite učestalost zalijevanja.

Gnojenje

Redovito gnojenje je važno za zdrav rast čempresa u saksijama. Koristite tekuće gnojivo za zimzelene biljke svake 4-6 sedmica tokom vegetacijske sezone (proljeće i ljeto). U jesen i zimu smanjite gnojenje.

Orezivanje

Orezivanje pomaže u održavanju željenog oblika i veličine biljke. Najbolje vrijeme za orezivanje je kasno proljeće ili rano ljeto. Uklonite suhe, oštećene ili preduge grane kako biste potaknuli gust rast.

Zimska zaštita

Ako živite u području s hladnim zimama, zaštitite svoj čempres tako što ćete ga premjestiti na zaklonjeno mjesto ili ga omotati agrotekstilom. Saksiju možete dodatno izolirati kako biste zaštitili korijenje od smrzavanja.

Bolesti

Čempresi mogu biti podložni različitim bolestima, a najčešće su:

  • Plamenjača (Phytophthora cinnamomi): Venjenje, gubitak iglica, smrt grana i konačno smrt cijelog stabla.
    Liječenje: Poboljšati drenažu tla, izbjegavati prekomjerno zalijevanje, koristiti fungicide.
  • Hrđa čempresa (Gymnosporangium spp.): Narančaste ili smeđe mrlje na iglicama i granama, deformacije grana. Liječenje: Uklanjanje zaraženih dijelova, primjena odgovarajućih fungicida.
  • Plamenjača čempresa (Seiridium spp.): Smeđe ili crvene mrlje na kori, curenje smole, sušenje grana. Liječenje: Rezanje i uništavanje zaraženih dijelova, primjena fungicida, osiguravanje dobre cirkulacije zraka.
  • Korijenova trulež (Armillaria spp.): Venjenje, gubitak iglica, bijeli micelij na korijenju ispod kore. Liječenje: Uklanjanje zaraženih stabala i korijenja, izbjegavanje sadnje novih čempresa na zaraženom području.

Preventivne mjere spriječavanja bolesti

  • Pravilno zalijevanje: Izbjegavati prekomjerno zalijevanje koje može dovesti do razvoja gljivičnih bolesti.
  • Dobra drenaža tla: Osigurati da tlo ima dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje vode oko korijena.
  • Redovno pregledavanje: Redovno pregledavati stabla kako bi se rano otkrile i tretirale eventualne bolesti.

U slučaju težih zaraza, najbolje je konsultirati se s lokalnim agronomom ili stručnjakom za biljke koji može pružiti specifične savjete i preporuke za liječenje.

Uz pravilnu njegu, vaš čempres u saksiji može postati prekrasan i dugovječan ukras koji će unijeti zelenilo i eleganciju u vaš prostor.

Lifestyle.ba