POTREBNO:
1,5 kg krompira
1 glavica crnog luka
50 g riže
250 g kobasice
1 puna kašičica soli
2 kašičice slatke paprike
pola kašičice bibera
30 ml maslinovog ulja
Za preliv:
200 ml tople vode
100 ml soka od paradajza
1 kašičica suhog začina
PRIPREMA:
Krompir ogulite i isijecite na tanke krugove. Poprskajte ga uljem, dodajte so, biber i papriku, pa rukama promiješajte kako bi se dobro obložio začinima. Luk isijecite na kockice, a kobasicu na kolutiće. Rižu isperite i ocijedite. Podmažite pekač (vatrostalnu posudu), na dno stavite luk i rižu, a preko toga polovinu krompira. Preko krompira stavite kobasice, a preko njih ostatak krompira. Sjedinite toplu vodu, paradajz sok i začin, te tom tečnošću nalijte krompir, ali radite to uz ćošak pekača kako tečnost ne bi sprala začine sa krompira. Pekač poklopite i jelo pecite na 180 stepeni 40 minuta poklopljeno i još 10 minuta bez poklopca, recept donosi “Jekin Kapric”.




