Osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris bijelog luka. Ali neke namirnice hoće.

Sezona je raznih virusa koji pune ambulante i čekaonice kod doktora. Kako vas neki od njih ne bi prikovao uz krevet, bitno je ojačati imunitet. Uz čaj, med i limun, svakako jedite bijeli luk. Kako ne biste izbjegavali bijeli luk zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje. Razlog zbog kojeg snažni miris bijelog luka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris bijelog luka. Ali neke namirnice hoće.

Istraživači tvrde da bi uz bijeli luk ili nakon jela s bijelim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz bijelog luka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.

Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris bijelog luka.