Sezona sakupljanja puževa počinjep očetkom proljeća i traje sve do ljeta. Tokom kišnih dana, puževi kreću u potragu za hranom, a dobri sakupljači mogu ih dnevno sakupiti i do na desetine kilograma puževa.

Nan ašim prostorima postoje otkupljivači puževa, ali čini se da smo zaboravil ida se upravo puževi mogu iskoristiti i kao hrana.

Puževi su vrhunska hrana u kojoj uživaju ljudi sa mnalo više znanja o mogućnostima zdrave ishrane koju možemo naći u prirodi.

Puž ne prenosi bolesti, pa je sigurno da ćemo sa njihovom pripremom jesti zdravo meso, koje nema ni sala ni masti.

Šta sadrži meso puža?

Meso puža je bogato bjelančevinama, ima mnogo mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina i izuzetno jeo niskokalorična hrana, a za njega se vezuju i afrodizijačka svojstva.

Meso puža ima samo 90 kalorija na 100 grama, te 16 grama proteina i samo 2 grama ugljikohidrata. Porcija puževa od 100 g ima 119 mg eikozapentaenske kiseline (EPA) i manje od 1 grama zasićene masti i manje od 2 grama ukupne masti.

Puževi sadrže i 3 mg željeza, vitamin B-12, magnezij, kalij i natrij.

Za sluz puža je ustanovljeno da je izuzetno ljekovita, blagotvorna za organizam i da ima mogućnost da zacjeljuje rane.

Priprema

Puževi se pripremaju tako što se stave u vodu sa solju i sirćetom da ostoje najmanje dva sata sata i operu se od sluzi. Zatim se puževi ubace u zagrijanu vodu i tako se bare desetak minuta. Meso od kućice se najčešće  odvaja iglom za heklanje, a odvaja se svo crno meso, ostavljajući samo rogove i bijelo meso od kojih se zatim prave specijaliteti.

Najčešća jela od puževa:

Dinstani puževi

Potrebni bijelo vino, voda, so, mrkva, luk, bijeli luk, peršun, biber i puževi. Sve se dinsta se na tihoj vatri sat i po.

Pohovani puževi

Puževe izvadite iz kućica. Jaja umutite. Umačite puževe u brašno, pa u jaja i na kraju u prezlu. Pržite ih u dobro zagrijanom, dubokom ulju, sa svih strana, sve dok se pjena koja se pravi prilikom prženja ne izgubi. Složite na tanjir i ukrasite kriškama limuna.

Puževi s gljivama

Puževe izvadite iz kućica u kojima ste ih čuvali pripremljene. Sitno ih iseckajte. Gljive takođe sitno iseckajte i propržite ih da porumene na maslinovom ulju sa sjeckanim bielim lukom. U gotove gljive dodajte sjeckane puževe i sve promješajte i ako treba dodajte bibera i soli. Ovim nadjevom ponovo napunite kućice. Poredajte ih u zdjelu i zapecite u rerni. Vruće iznesite na sto.