Jod je minirel, element, koji je našem tijelu potreban u malim količinama za pravilnu sintezu hormona štine slijezde. Esencijalni je nutrijent jer ga naš organizam ne može sam proizvesti, već ga u organizam trebamo unositi prehranom.

Jod i ština žlijezda

Jod je esencijalni mineral čija je najznačajnija funkcija vezana za normalnu produkciju hormona štitne žlijezde koja je glavni regulator brzine našeg metabolizma i svoje efekte ostvaruje preko dva hormona – T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin).

TSH (tireostimulišući hormon koji proizvodi hipofiza) „naređuje“ štitnjači da od joda i amino kiseline tirozina proizvodi T4. Tirozin i jod moraju biti unijeti u dovoljnim količinama ishranom i/ili suplementima da bi produkcija hormona štitne žlijezde bila normalna.

Koliko je joda potrebno organizmu?

Nisu svima potrebne iste količine joda, one se razlikuju prema starosnoj dobi.

Zdravim odraslim osobama je dnevno potrebno oko 150 mikro grama joda.

Potrebe odraslih za jodom su oko 150 μg dnevno, dok su u toku trudnoće i dojenja potrebe znatno veće, oko 200 μg dnevno.

Količine joda potrebne organizmu se razlikuju prema starosti te variraju:

  • od 0 do 6 mjeseci – 110 mikro grama
  • od 7 do 12 mjeseci – 130 mikro grama
  • od 1 do 8 godina – 90 mikro grama
  • od 9 do 13 godina – 120 mikro grama
  • 14 godina i stariji, odrasle osobe – 150 mikro grama
  • trudnice – 220 mikro grama
  • dojilje – 290 mikro grama

Šta su najbolji izvori joda?

Najbolji izvori joda u našoj ishrani su morska, plava riba (tunjevina, skuša, haringa, losos), jaja (žumanca), orasi, lješnici, brazilski orah, meso, mlieko i mliečni proizvodi, crni i bijeli luk, jestive gljive.

Foto: flickr.com/photos/nenadstojkovic

Cover Magazin je objavio spisak namirnica koje sadrže značajne količine joda, a to su:

  • Riba Cipal bataš sadrži 190 mikro grama na 100 grama.
  • Obrano kravlje mlijeko u prahu – 150 mikro grama na 100 grama
  • Kravlje mlijeko – 50 – 200 mikro grama na 1 litar
  • Dagnje i školjke imaju oko 140 mikro grama na 100 grama. One nemaju puno kalorija, a bogate su vitaminom B12, željezom, kalijem…
  • Bakalar – bakalar sadrži oko 110 mikro grama joda na 100 grama ribe.
  • Jastog – 100 mikro grama
  • Škampi – škampi imaju oko 90 mikro grama joda na 100 grama.
  • Jogurt – jogurt sadrži oko 63 mikro grama joda na 100 grama jogurta. Uz to jogurt sadrži proteine i kalcij, tako da osim joda ima i brojne druge prednosti.
  • Jaja – kokošja jaja sadrže oko 53 mikro grama na 100 grama joda. Jaje srednje veličine je veliko oko 55 grama, stoga za tu količinu joda na 100 grama potrebna su dva jajeta.
  • Sir – sir je dosta širok pojam, no u osnovi sirevi sadrže solidnu količinu joda, a ona dalje varira ovisno o vrsti sira. Gorgonzola ili camembert imaju oko 40 mikro grama, parmezan ima oko 36 mikro grama…
  • Maslac – maslac ima oko 38 mikro grama joda na 100 grama maslaca.
  • Losos – losos ima oko 37 mikro grama joda na 100 grama lososa.
  • Sabljarka – sabljarka ima oko 29 mikro grama na 100 grama ribe.
  • Lješnjaci – lješnjaci imaju 17 mikro grama joda na 100 grama lješnjaka.
  • Pastrva – pastrva ima 13 mikro grama joda na 100 grama.
  • Indijski oraščići – indijski oraščići imaju 11 mikro grama joda na 100 grama.
  • Jagode – jagode imaju 9 mikro grama joda na 100 grama jagoda.
  • Banane – banane imaju 8 mikro grama joda na 100 grama banana.

Kako spriječiti deficit joda?

Da bi se spriečio deficit joda, vrši se preventivno jodiranje kuhinjske soli – dodavanjem 20 mg jodnih jedinjenja na 1 kg soli. Dnevne potrebe za jodom se mogu zadovoljiti unosom 7 – 8 g soli (oko 2 kafene kašičice). Ne bi trebalo zaboraviti da se dužim stajanjem, kao i na visokoj temperaturi (termička obrada hrane) količina joda u soli smanjuje. Zboga toga treba so dodavati hrani nakon termičke obrade.

Kako primjetiti nedostatak joda u ishrani?

Pored strume, najbitniji znaci nedostatka joda u ishrani su osjećaj hroničnog umora, teško podnošenje hladnoće, zatvor, suha koža, dobijanje na tjelesnoj težini, natečeno, pastozno lice i očni kapci, mišićna slabost, povišen nivo holesterola u krvi, bol i ukočenost u zglobovima i mišićima, sporiji srčani rad, krta i lomljiva kosa, depresija, slabije pamćenje, poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena, impotencija i smanjen libido kod muškaraca, povećana učestalost pobačaja i mrtvorđenja. Svi pomenuti simptomi opisuju stanje hipotireoidizma, tj smanjenu koncentraciju tireoidnih hormona u ovom slučaju kao posljednica nedostatka joda.

Deficit joda u ishrani, pored nedovoljnog unosa se može javiti i kao posljedica konzumiranja velike količine strumogenih (goitrogenih) namirnica, tj. onih namirnica koje otežavaju preuzimanje joda od strane štitne žljezde.

Vezano za doziranje, ono ne bi trebalo da bude veće od 150 μg joda dnevno, jer ne zaboravimo da i previše joda može biti toksično za štitnu žljezdu. Skrenimo pažnju da u metabolizmu joda u štitnoj žljezdi važnu ulogu ima i selen (doprinosi i antioksidativnoj zaštiti ćelija štitnjače), tako da bi jod i selen trebalo unositi zajedno, piše vitalikum.rs.

Savremen način ishrane, kao i industrijska obrada namirnica u mnogome umanjuju unos joda, tako da na vrijeme obratite pažnju na pravilan odabir namirnica i zdrave navike u ishrani.

Nedostak joda

Nedostatak joda ima negativne efekte i kod djece i kod odraslih, kao i višak odnosno previše joda.

Kao i s mnogim drugim vitaminima i mineralima, tako i s jodom optimalno ga je unositi raznovrsnom i uravnoteženom prehranom.

Nuspojave unosa previše joda uključuju:

  • mučninu
  • povraćanje
  • povišenu temperaturu
  • bol u želucu
  • neke jače i opasne simptome

Manja djeca, te stariji lakše i brže reagiraju na velike količine joda. Zdrava, pravilna i raznovrsna prehrana je bita za unos raznovrsnih minerala i vitamina u tijelo, ali i kako se s nekima od njih ne bi pretjerivalo.

Jod kao lijek

Jod nije samo mineral prijeko potreban našem organizmu – on je i lijek za brojne bolesti.

Ovaj mineral čisti arterije, sprječava infarkt, moždani udar i druge bolesti vezane uz aterosklerozu.

Uravnotežuje hormone i može vas spasiti od odlaska na operaciju štitnjače.

Smanjuje tegobe i potrebu za lijekovima kod dijabetesa.

Primijećeno je da poboljšava mentalne funkcije i sprječava Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Photo by Sage Friedman on Unsplash

Ubija parazite, bakterije, viruse i gljivice, a neki ga izvori navode kao stopostotni lijek za infekcije mjehura.

Doktor David Derry – poznati kanadski stručnjak za bolesti štitne žlijezde – jod je smatrao najboljim antibakterijskim i antivirusnim sredstvom svih vremena.

Mnoga istraživanja povezuju manjak joda s pojavom hiperaktivnosti.

Među njima je i jedno desetogodišnje istraživanje kojim je zaključeno da je ADHD češći kod osoba u kojih postoji rizik od manjka joda. Pozitivna strana mogućnost lakog sprječavanja i lija žlijezda proizvodi hormone čija sinteza ovisi o jodu.

Ako ečenja ADHD-a unošenjem adekvatnih količina ovog minerala.

Jod pomaže u liječenju sljedećih tegoba:

  • ADHD
  • akne
  • astma
  • artritis
  • ateroskleroza
  • ciste na jajnicima i neplodnost
  • dijabetes
  • glavobolje
  • hemeroidi
  • hipertenzija
  • hipotireoza
  • mononukleoza
  • rak
  • višak kilograma

Hrana sa minimalnim količinama joda

Za neke oblike bolesti štitne žlijezde se čak prepopručuje i manje konzumiranje joda kroz prikladne dijete.

Dijeta sa malo joda obično sadrži svježe namirnice koje su sa malim sadržajem masti i niskokalorične. Pored toga, koritćenje ove dijete značajno smanjue dobijanje u težini osoba koje u toku pripreme postaju izrazito hipotiroidne. Dole navedene namirnice su ukusne i sadrže 5 mcg ili manje joda po obroku:

  • Svježe voće i voćni sokovi izuzev rabarbare, maraskino šerija ako je obojen bojom koja sadrži jod i koktela.
  • Povrće, svježe ili sušeno odnosno smrznuto bez dodatka soli. (izbjegavati leguminoze kao što su grah, sočivo, bob, proizvodi od soje i ljuske krompira).
  • Neslani orasi i kikiriki kao i puter od kikirikija.
  • Umjerene količine zrnaste hrane i cerealija, svježe pileće ili goveđe meso.
  • Šećer, žele, med, biljni sirupi.
  • Crni biber, svježi ili osušeni biljni začini.
  • Ulja i pripravci za salate ako sadrže samo dozvoljene sastojke. U nekim dijetama je dozvoljeno sojino ulje ali ih većina ne dozvoljava
  • Domaće namirnice
  • Cola, dijet cola, limunada, soda (ako ne sadrže nedozvoljene boje), svježa (ne prerađena) kafa i čajevi, pivo, vino i ostala alkoholna pića (ne kokteli od pića bojenih veštačkim bojama).
  • Hrana pripremljena od bilo kog svježeg mesa, svježa živina, svježe ili smrznuto povrće, ako ste sigurni da u konzervisanju nisu korišćeni začini koji sadrže jodide.

Kako piše hr.odysseedubienetre.be hrana zabranjena tokom liječenja jodom je ona bogata jodom koja sadrži više od 20 mikrograma joda po obroku, kao što su:

  • Jodirana sol, treba paziti na etiketu kako bi bili sigurni da sol ne sadrži dodan jod;
  • Industrijski zalogaji;
  • Slana voda i morske alge, uključujući alge koje dolaze s sushi;
  • plodovi mora poput škampi, jastoga, morskih plodova, ostrige, lignje, hobotnice, rakova;
  • Aditivi u hrani iz mora, kao što su karagenani, agar-agar, algin, natrijev alginat, nori;
  • Prerađeno meso poput šunke, purećih prsa, bolonje, kobasica, kobasica, mesa od sunca, slanine;
  • Soja i njeni derivati, poput tofua, sojinog mlijeka, sojinih umaka;
  • Jaja žumanjka, umaci na bazi jaja, preljevi za salatu, majoneza;
  • Hidrogenizirane masti i industrijalizirane proizvode s njom, poput gotovih kolačića i kolača;
  • Biljna ulja soja, kokos, palmino ulje, kikiriki;
  • začini kockice, kečap, senf, Worcestershire umak;
  • Mlijeko i mliječni proizvodi, poput jogurta, skute, sireva općenito, maslaca, kiselog vrhnja, whey protein, kazein i hrana koja sadrži mliječne proizvode;
  • bomboni koji sadrži mlijeko ili žumanjak;
  • tjestenina: hljeb, sirni hljeb, pekarski proizvodi općenito koji sadrže sol ili jaje, krekeri i tost koji sadrže sol ili jaja, punjeni kolačići i žitarice za doručak;
  • voće konzervirani ili u prahu ili industrijalizirani sirupi i sokovi;
  • povrće: vodenica, celer, bršljen klice, kupus i konzervirana roba, poput maslina, srca palmi, kiselih krastavaca, kukuruza i graška;
  • napici: mate čaj, zeleni čaj, crni čaj, instant ili topljiva kava i bezalkoholna pića na bazi kola;
  • boje: izbjegavajte prerađenu hranu, tablete i kapsule u crvenoj, narančastoj i smeđoj boji.

Ova hrana neće biti zabranjena za život, samo za vrijeme liječenja bolesti.