Ranije je postojalo vjerovanje da zrna pšenice uvijek treba potopiti u vodu i ostaviti ih da odstoje u toku noći.
Međutim, situacija je sasvim drugačija. Dovoljno je samo kuhati zrna pšenice oko sat vremena kako bi postala mekša. Nemojte ih kuhati previše dugo, kako ne bi izgubila svoj specifičan okus i teksturu. Dakle, da biste spremili kuhanu pšenicu potrebno vam je dvije šolje zrna pšenice, sedam čaša hladne vode i 1 kašičica soli.
Najprije je potrebno da sortirate pšenična zrna i da uklonite sva ona zrna koja ne valjaju. Zatim isperite pšenicu hladnom vodom i stavite je u šerpu u kojoj ćete je kuhati. Dodajte so i vodu i počnite sa kuhanjem.
Kada pšenica provri, onda umanjite temperaturu na šporetu i pustite da se sve i dalje kuha na laganoj vatri. Neka se kuha oko sat vremena, ali ne zaboravite da povremeno promiješate smjesu.
Kada pšenica bude skuhana procijedite vodu i dobro isperite zrna. Ukoliko hoćete da jedete toplu pšenicu, onda je najbolje da je jedete kada je tek skuhana. Ako želite da ona bude desert, dodajte med i orahe i oduševićete se okusom, a biće to zdrava poslastica, pišu Nezavisne novine.