Kako koristiti svježi kvasac, kako koristiti suhi kvasac, što znači “dok se ne udvostruči”, smije li se zamrzavati…? Najčešća pitanja i nedoumice koje imaju manje iskusne a ponekad i iskusnije domaćice pri radu s dizanim tijestom – sad su odgovorena!

  • Za kvasac je bitno da mlijeko bude mlako, ne smije biti niti vruće niti hladno.
  • Svježi kvasac razmrviti u mlakom mlijeku, dodati malo šećera i promiješati. Nije potrebno čekati, odmah ga dodati u brašno.
  • Svježi kvasac se može smrzavati i čuvati više godina na temperaturi od -18°C. Odmrzava se u hladnjaku i treba ga upotrijebiti unutar 24 sata.
  • 1 svježa kockica kvasca odgovara 2 vrećice suhog kvasca.
  • Suhi kvasac također će se brže aktivirati ako ga se prije dodavanja u brašno pomiješa s mlakim mlijekom i šećerom. Nije potrebno čekati, odmah ga dodati u brašno.
  • Sol se ne smije stavljati direktno na kvasac jer mu smanjuje aktivnost.
  • Dizano tijesto bit će još rahlije i sočnije ako dio mlijeka u tijestu zamijenite kiselim vrhnjem ili jogurtom. Ukoliko tijesto pržite u ulju, na ovaj će način upiti i manje ulja.
  • Da biste spriječili lijepljenje tijesta za ruke, namažite ih uljem ili maslacem. Ruke možete povremeno i posipavati s manjom količinom brašna koja neće utjecati na recept.
  • U mnogim receptima piše da ostavite da se tijesto udvostruči. To se u toploj prostoriji obično desi nakon 30 minuta – 1 sat. U hladnijoj prostoriji to može potrajati i 2 sata. Ako se tijesto ne digne nakon 2 sata, onda je ili prehladno u prostoriji ili nešto nije u redu s tijestom.
  • Ako želite ubrzati dizanje tijesta, zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu i stavite tijesto u pećnicu s odškrinutim vratima.
  • Dizano tijesto možete spremiti i za zamrzavanje. Oblikujte ga po želji i odmah zamrznite bez čekanja da se (drugi put) digne. Kasnije ga potpuno odmrznite na sobnoj temperaturi, pustite da se digne na toplom mjestu i pecite prema uputama.
  • Za ljepšu boju peciva prije pečenja premažite žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka.
  • Da pecivo bude mekanije, odmah nakon pečenja ga prekrijte krpom i pustite da se ohladi. Da bude hrskavije i tvrđe, nemojte ga pokrivati krpom.
  • Pečena peciva možete zamrzavati. Odmrznite ih na sobnoj temperaturi i ponovo kratko zapecite na odgovarajućoj temperaturi prema receptu.

Izvor: Kutak peciva