U Pozorištu mladih Sarajevo jučer je izvedena lutkarska predstava “Olovni vojnik”, koju je režirao cijenjeni bh. umjetnik Mario Drmać. Ovom premijerom postao je jedini lutkarski reditelj u državi.

Diplomirao je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. S kolegicom Džejnom Hodžić radio je i na dramatizaciji. Predstava je nastala prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Uloge u “Olovnom vojniku” su ostvarili: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

Izradu lutaka i lutkarskih elemenata radili su Nađa Vasilevna, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski. Saradnica na baletskim elementima bila je Belma Čečo Bakrač, a scenografiju i kostime radila je Narda Nikšić.

Drmać je ranije na press konferenciji kazao kako ova Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke, ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Oni su mladi koji se zaljubljuju otkrivajući zajedničke čari ljubavi prema igračkama.

“Možda ponovno da se vratimo igračkama. Da naučimo kako voljeti. Kako se boriti za ono što volimo. Kako oživjeti i ponovo udahnuti ljubav. Za one koji vole i bore se, za one koji su voljeli i borili se, za one koji su se samo borili, za one koji su samo voljeli i za one koji to tek treba da probaju. Prava ljubav ne prepoznaje nikakvu prepreku. I, ako vjerujemo u nju, ljubav pobjeđuje sve. Čak i smrt”, napisao je Drmać na svom Facebook profilu.

Izvor: Klix.ba